Dzień Ziemi to coroczne święto, które jednoczy ludzi na całym świecie w walce z gobalnym ociepleniem i niszczeniem środowiska. W tym roku tematem Dnia Ziemi była Nasza Moc, Nasza Planeta. Uczniowie klas czwartych i piątych wykonywali z materiałów recyklingowych makiety ekosystemów, klas siódmych - plakaty promujące oszczędzanie wody i energii, a klas ósmych - prezentacje o odnawialnych źródłach energii. W maju wszyscy uczniowie mogli oglądać wystawę najciekawszych prac. Dyplomy i upominki otrzymali: a) za I miejsca - Lidia Kuchta z 7 a, Agnieszka Przygoda z 4 c, Tomasz Dudziak z 5 a ; b) za II miejsca - Zofia Żyła z 4 a, Maria Ciżmowska z 5 b; c) za III miejsca - Dominik Masloch z 4 c i Michał Lasecki z 5 b. Wyróżnienia dostali: Hanna Różek z 4 c, Zuzanna Osińska z 4 a, Wiktoria Chojda, Szymon Klaman i Michalina Szulfer z 5 b, Justyna Bielawa i Kacper Pawlik z 5 c, Konrad Przygoda i Franciszek Szreder z 6 a, Marcelina Kostka z 6 b, Filip Schlutt z 6 c Proekologiczną wystawę zorganizowały nauczycielki: Maria Cichosz i Joanna Szreder.
Nasza szkoła bierze udział w pilotażowym programie profilaktycznym „Godzina dla MŁODYCH GŁÓW”, zainicjowanym przez Fundację UNAWEZA, który jest reakcją na obecną kondycję zdrowia psychicznego wśród młodych. Program powstał w odpowiedzi na potrzeby uczniów, ich rodziców oraz nauczycieli i podkreśla znaczenie otwartej dyskusji o zdrowiu psychicznym.
Dnia 23 kwietnia 2024 roku w Uniwersytecie Pomorskim w Słupsku odbył się XXIII finał ogólnopolskiego konkursu Liga Matematyczna im. Zdzisława Matuskiego.
Dwie uczennice naszej szkoły – Natalia Rymaszewska z kl. Vc (w kategorii IV-VI) oraz Maja Turzyńska z kl. VIIIa (w kategorii VII-VIII) zostały finalistkami tego konkursu.
Wielkie brawa i gratulacje!
Klasa Ib brała udział w pysznych warsztatach z robienia pizzy w Piwnicy Pełnej Smaku. Dzieci miały okazję wcielić się w szefów włoskiej kuchni i przygotować pizzę według własnego uznania. Dowiedziały się jak działa piec do wypieku pizzy, w jakiej temperaturze się ją przygotowuje oraz poznały zasady według których powstaje idealna pizza. Skomponowane przez siebie pizze mogły zjeść na miejscu bądź zabrać do domu i podzielić się z najbliższymi.
Szkoła Podstawowa Nr 1
ul. Mierosławskiego 7, 77-100 Bytów